„Przez żołądek do serca”. Konkurs kulinarny w skarżyskim hufcu
Konkursy kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem. Młodzież ucząca się w zawodzie kucharz małej gastronomii, wraz z kadrą wychowawczą, postanowiła przeprowadzić taką rywalizację, by wykazać się zdolnościami kulinarnymi.
Umiejętności zaprezentowały cztery kilkuosobowe drużyny. Zespoły przygotowały sałatki: z tuńczykiem, z ananasem, z makaronem i gyros. Degustacja przysmaków cieszyła się dużym zainteresowaniem pozostałych uczestników.
Aby ocenić konkurs i wytypować zwycięską drużynę młodzież i kadra wychowawcza zasiadła wspólnie do konsumpcji. Wygrała sałatka z makaronem. Przygotowała ją męska drużyna, co potwierdziło opinię, że mężczyźni to najlepsi kucharze.
Fot. 1. Przygotowujemy sałatki
Fot. 2. Stół do degustacji gotowy
Fot. 3. Degustacja i ocena
Autor tekstu: Ireneusz Kasprzyk
Autor zdjęć: Konrad Sokół
|