Głównym założeniem kół zainteresowań jest rozwijanie wśród uczestników zainteresowań oraz wspólna integracja. Młodzi ludzie nabywali umiejętności pieczenia poprzez przygotowanie dania obiadowego. W siedzibie kieleckiego Hufca roznosił się przyjemny zapach, który zachęcał do jedzenia. W oczekiwaniu na konsumpcje płeć piękna mogła oddać się przyjemności poprzez wykonywanie prostych zabiegów na twarz, robienie makijaży oraz stylizację paznokci.
Zajęcia odbyły się w miłej i przyjaznej atmosferze pod okiem wychowawców, którzy przypomnieli podstawowe zasady BHP. Młodzież doskonaliła swoje umiejętności interpersonalne poprzez pracę zespołową, wspólną zabawę oraz wymianę doświadczeń. Miłym uwieńczeniem zajęć było spożycie własnoręcznie przygotowanej tarty. Kadra wychowawcza przypomniała zasady bezpiecznego spędzania czasu wolnego oraz życzyła młodzieży udanego wypoczynku.
Fot. 1-3. Zajęcia koła kulinarnego
Fot. 4-5. Zajęcia koła kosmetycznego
Autor tekstu i zdjęć: Agnieszka Stanek, Ewelina Jabłońska