WYPIEKAMY INSPIRACJE

 

W ramach projektu „Od szkolenia do zatrudnienia – YEI” realizowanego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach młodzież  zdobyła kwalifikacje w zawodzie magazynier i cukiernik. Opiekunem grupy jest doradca zawodowy pani Katarzyna Misiowiec. Obecnie trwają staże zawodowe u wybranych pracodawców. Jedną z firm jest PPH „Krawczyk” zajmująca się wypiekiem ciast i pieczywa.

16 października  Angelika Sadowska i Ania Bielecka jako wyróżniające się stażystki w w/w Firmie uczestniczyły na koszt pracodawcy w warsztatach cukierniczych w Kolbuszowej.

Firma PGD w Kolbuszowej realizująca warsztaty, starannie dobiera oferowane produkty, by jakością i funkcjonalnością, spełniały najbardziej wymagające oczekiwania klientów. Oferują szeroką gamę  ponad tysiąc produktów do wyboru dla piekarni, cukierni i lodziarni o różnych potrzebach, od rzemieślniczej po przemysłową produkcję.

Warsztaty prowadzili doświadczeni technolodzy cukiernictwa. Przy pomocy nowoczesnych technik i metod. Dziewczęta odwzorowywały prezentowane batoniki i ciasta. Głównym zadaniem było przygotowywanie tortów typu drip cake, czyli torty polewane czekoladą, która spływając tworzy sople. Młodzież  poznała najnowsze trendy w cukiernictwie i nabyła nowe kwalifikacje zawodowe.

Na zakończenie stażystki otrzymały certyfikat ze specjalistycznego szkolenia „ Trendy jesieni w tortach i ciastach”.

Było to niezapomniane przeżycie i doświadczenie  móc skonfrontować własne umiejętności cukiernicze i oczywiście poznać nowe trendy i techniki w cukiernictwie.

 

 

Autor tekstu: Katarzyna Misiowiec