Wizyta studyjna w zakładzie cukierniczym z tradycjami

             Zakład Cukierniczy Pani Barbary Koperwas jest znany ze znakomitych wypieków, w szczególności bułek z morelą, babki truflowej czy przepysznych kruchych ciastek. Pani Barbara postanowiła podzielić się kilkoma ze swoich cukierniczych sekretów z uczestnikami 13-1 Hufca Pracy Skarżysko-Kamienna w ramach wizyty studyjnej.

             Po krótkim przedstawieniu przez kadrę MCK uczestników z właścicielką oraz zapoznaniu z pracownią nadszedł czas na przygotowanie się do pracy. Pani Barbara opowiedziała o wieloletnim doświadczeniu pracy cukiernika, przekazała tajniki kuchni naturalnej tak mocno cenionej w dzisiejszych czasach. Zademonstrowała krok po kroku proces przygotowania biszkoptu oraz ciasta kruchego. Każdy z uczestników dostał własny wałek, zestaw foremek i ciasto do wyrobienia. Podczas warsztatów przyszli cukiernicy mieli za zadanie wykonać prawdziwy biszkopt, klasyczne kruche ciastka o różnych kształtach, a także babeczki ze świeżo ubitym kremem i owocami. Młodzież wykazała się dużą kreatywnością podczas dekorowania babeczek, każdy miał swoją wizję artystyczną.

             Na zakończenie spotkania młodzież miała okazje do spróbowania własnych wypieków, które okazały się wyśmienite. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że bardzo chętnie wzięliby udział w kolejnych warsztatach.

             Serdecznie dziękujemy Pani Barbarze Koperwas za długoletnią współpracę oraz za przeprowadzenie warsztatów, przekazanie ogromu wiedzy praktycznej i teoretycznej oraz przede wszystkim za zainspirowanie młodzieży do rozwoju swoich umiejętności cukierniczych.

 

Autor zdjęć: doradca zawodowy Agnieszka Lichocik

Autor tekstu: pośrednik pracy Weronika Janus