WARSZTATY KULINARNE Z „MAX GOTUJE Z NATURY” W CHĘCINACH

Dnia 04.12.2018 r. w Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach odbyły się Warsztaty kulinarne pn.: „Naturalny fast food – zdrowa alternatywa szybkiego jedzenia na mieście” dla 20 uczestników ŚWK OHP w zawodzie kucharz. Udział w nich wzięła w nich młodzież z następujących jednostek: 13-5 Hufiec Pracy w Końskich, Hufiec Pracy w Skarżysku-Kamiennej, Ośrodek Szkolenia i Wychowania
w Starachowicach oraz 13-3 Hufiec Pracy w Kielcach. Warsztaty kulinarne przygotowano z myślą o osobach, które pasjonują się gastronomią oraz w nagrodę za bardzo dobre wyniki w nauce.

Organizatorem warsztatów była Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP w Kielcach, realizatorem – Ośrodek Szkolenia Zawodowego w Chęcinach, a poprowadził je Maksymilian Przybylski – doświadczony kucharz z 12 letnim stażem, pasjonat naturalnej kuchni, której tajniki poznawał m.in. podczas wypraw w nieskażone tereny Polski, jak również autor bloga „Max gotuje z Natury”.

Podczas warsztatów prowadzący przedstawił młodzieży najlepsze rozwiązania kulinarne w oparciu o zdrowe, naturalne produkty, dzikie rośliny jadalne oraz w zgodzie z sezonowością. Uczestnicy dowiedzieli się jakie konserwanty występują w jedzeniu, gdzie szukać pozbawionej chemii żywności oraz mięsa bez sterydów. Młodzież aktywnie brała udział w przygotowywaniu posiłków według autorskich przepisów „Max gotuje z Natury”. Wspólnie przyrządzono trzy potrawy, które w trakcie degustacji zachwycały podniebienia. Warsztaty przebiegły w bardzo sympatycznej, otwartej atmosferze. Prowadzący z pasją dzielił się z uczestnikami własnymi, sprawdzonymi sposobami na uzyskanie niepowtarzalnych, aromatycznych smaków, ciekawostkami z życia oraz doradzał co należy robić i czego unikać, aby zachować w dobrej kondycji receptory smakowe – ponieważ dobry zmysł smaku jest gwarantem sukcesu kucharza.

Na zakończenie młodzież otrzymała dyplomy za udział w zajęciach, a Panu Maksowi – na  pamiątkę od uczestników, przekazano książkę pt.„Kuchnia pod chmurką” z racji tego, że jest on  miłośnikiem kuchni na świeżym powietrzu i w otoczeniu przyrody.

Dodatkową atrakcją spotkania w Chęcinach był również wyjątkowy obiad przygotowany dla młodzieży. Na przywitanie Gości zaserwowano pożywną i rozgrzewającą po podróży „Parzybrodę świętokrzyską po chęcińsku” – tradycyjne danie będące wizytówką regionu. Był to także akcent na to, aby nasi przyszli kucharze promowali w swej pracy to, co regionalne i przede wszystkim „naturalnie zdrowe”. Bo jedzenie ma znaczenie –  układając menu stawiajcie z pasją na naturę!

Dziękujemy „Max gotuje z natury” , Centrum Kultury i Sportu w Chęcinach, „Restauracji Pod Zamkiem”, Firmie  EKO-STAMAR z Końskich oraz Organizatorom i Realizatorom tego bardzo udanego przedsięwzięcia. Zgodnie z opinią uczestników, warsztaty przerosły ich oczekiwania – wracali do domów zadowoleni zarówno z zajęć, jak i z całej organizacji spotkania.

Warsztaty odbyły się w ramach utrzymania rezultatów projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”.

Link do zdjęć

Autor tekstu i zdjęć: Małgorzata Kosierkiewicz