UCZESTNICZKI Z KOŃSKICH NA STAŻU ZAWODOWYM W RESTAURACJI „BEST WESTERN”

 

Dwie uczestniczki z 13-5 Hufca Pracy w Końskich – Jolanta Bańburska i Ewelina Organka w dniach 25-29 stycznia, odbywały staż zawodowy w Restauracji „BEST WESTERN” w Kielcach. Staż był nagrodą za zajęcie II miejsca w Konkursie Kulinarnym z cyklu Świętokrzyskie Dziedzictwo Kulinarne „Jesienne Inspiracje Kulinarne”.

Uczestniczki, po skończonym stażu, z wypiekami na twarzach opowiadały o swojej pracy w restauracji. Codziennie brały udział w przygotowaniu śniadań (krojenie warzyw, serów, wędlin). Następnie przygotowywały sałatki i surówki z warzyw, które były podawane do obiadu oraz same obiady. Miały okazję przyrządzać zupy: ogórkową, pomidorową i rosół oraz drugie dania: kotlety mielone, schabowe, sojowe; pierogi z kasza gryczaną i suszonymi grzybami; spaghetti; makaron z pesto, upiekły również szarlotkę.

Ostatniego dnia stażu brały udział w przygotowaniu dań na studniówkę na 600 osób, która miała następnego dnia odbyć się w hotelu. Przyrządzały: rybę po grecku, schab ze szpinakiem, piersi z kurczaka, barszcz czerwony i paszteciki oraz deser z mrożonych malin, bitej śmietany i białej czekolady.

Wszyscy bardzo miło przyjęli Jolę i Ewelinę w gronie pracowników restauracji. Kucharze chętnie odpowiadali na pytania dziewczyn, pomagali a także dzielili się swoimi „kulinarnymi tajemnicami”.

Uczestniczki są bardzo zadowolone z odbytego stażu. Nauczyły się wielu nowych rzeczy, między innymi nowego dania włoskiego. Po zdobyciu dyplomu mistrzowskiego mają szansę na pracę w Restauracji „BEST WESTERN”.

 

Autor tekstu: Monika Jedynak