UCZESTNICY JĘDRZEJOWSKIEGO HUFCA ZDOBYLI NOWE UMIEJĘTNOŚCI

17 czerwca w 13-1 Środowiskowym Hufcu Pracy w Jędrzejowie zakończył się czterdziesto godzinny kurs carvingu z elementami kelnera dla 12 osobowej grupy uczestników kształcących się w zawodzie kucharz.

Młodzież pod kierunkiem instruktora pani Lidii Zając poznawała sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. W zajęciach wykorzystywane były papryki, brukiew, pietruszka, marchew, buraki, rzodkiewka, arbuzy, nać selera, kapusta, cebula, melony, ananasy, jabłka, itd. Z jarzyn i owoców powstały piękne motywy roślinne i zwierzęce oraz różnego rodzaju ozdoby.

Aby udoskonalić swoje doświadczenie w gastronomii młodzież szkoliła się również podstaw w kwestiach kelnerskich, uzyskała wiedzę teoretyczną i poznała praktyczne tajniki sztuki kelnerskiej. Wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia ukończenia kursu, który przygotował młodzież do pracy w nowoczesnych ekskluzywnych restauracjach, salach bankietowych i zakładach gastronomicznych.

 

 

Autor tekstu i zdjęć:  Bożena Kucybała