UCZESTNICY 13-3 HP KIELCE W PROJEKCIE „POSZERZAMY WIEDZĘ I HORYZONTY – PRAKTYKI ZAWODOWE W HISZPANII”

Projekt realizowany: w ramach programu  „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków FERS na zasadach programu Erasmus+: współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+). KA122-VET – Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego.

Dziś w ramach nadzoru nad realizacją praktyk kadra wychowawcza wraz z uczestniczką Nikolą udała się do restauracji Estragon – Seguimos en Linea S. L., która jest miejscem praktyk Nikoli. Właściciel tej restauracji okazał się bardzo miły i chętnie zapoznał nas z restauracją. A że doskonale mówił po angielsku, komunikacja z nim nie sprawiała większych problemów. Również Nikola podkreśla, że atmosfera w pracy jest wyśmienita. Natomiast Sandra zaprezentowała nam swoją pracę fryzjerską w zakładzie Peluqueria Barberia Tino – Maria del Carmen Solis Ramirez, w którym odbywa praktyki. Po praktykach chętni udali się na basen, a wieczorem całą grupą wraz z angielskojęzyczną opiekunką Sylwią udaliśmy się na starówkę. Przepiękne, zabytkowe, monumentalne budowle w połączeniu ze śródziemnomorską roślinnością zrobiły na wszystkich ogromne wrażenie. Byliśmy oczywiście również na nabrzeżu rzeki Gwadalkiwir, przy którym stoi zacumowana replika statku VICTORIA, czyli flagowej jednostki Krzysztofa Kolumba. Następnie udaliśmy się na degustację potraw hiszpańskich. Czego tam nie było! Zdziwienie wśród uczestników wzbudził fakt, że w lampkach do wina tutejsi gospodarze podają wodę z lodem. I choć temperatura wynosząca 46 stopni wszystkim dała ostro w kość, młodzież wróciła do hotelu uśmiechnięta i zadowolona.

 

Autor tekstu – Jacek Klamka.

Autorzy zdjęć – Jacek Klamka, Anna Tkacz, uczestnicy