Światowy Dzień Bułki

             Czerwiec nieodzownie kojarzy nam się z Dniem Dziecka i Dniem Ojca. Nieliczni wiedzą, że w tym miesiącu mamy wiele ciekawych i nietypowych świąt m.in. Dzień Mleka, Dzień Sushi, Dzień bez Krawata.

             Młodzież Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie postanowiła uczcić  Światowy Dzień Bułki. Święto sympatyczne, będące jednocześnie doskonałą okazją do tego, by przyrządzić ulubione przysmaki lub wypróbować coś zupełnie nowego. Bułki mogą być różne i nie trzeba ich nikomu przedstawiać.  Chrupiące i maślane, słone i wytrawne, wypełnione marmoladą czy serem, posypane makiem, sezamem, kruszonką. Dla każdego coś pysznego. Uczestnicy odbywający praktyczną naukę w zawodzie kucharz przygotowali specjalnie na ten dzień przepyszne bułki nadziewane czekoladą. Mąka, zakwas, sól i woda szybko zmieniły się w pyszne bułeczki. Na korytarzach naszego Ośrodka  unosił się zapach świeżo pieczonych bułek „ciepłe bułeczki”. Częstowali rówieśników, wywołując na ich twarzach uśmiech i zadowolenie.

 

Autor tekstu i zdjęć – Magdalena Suszalska – Świeca