W dniu 26.04.2018 r. zakończyło się szkolenie zorganizowane przez Rejonowy Ośrodek Szkolenia Zawodowego Młodzieży dla uczestników 13-7 Hufca Pracy w Pińczowie z zakresu „Obsługa kelnerska z carvingiem stopień podstawowy”, w którym wzięło udział 17 osób.
W czasie 28 godzin zajęć uczestnicy nabyli szeroki wachlarz umiejętności w zakresie carvingu. Uczestnicy nauczyli się wielu technik dekoracji np. szyszka z marchwi, dekoracja z pora kwiat oraz z papryczek chili.
W zakresie obsługi kelnerskiej młodzież nauczyła się m.in. przygotowania sali konsumenckiej do obsługi, nakrywania stołów zastawą w zależności od menu i okoliczności oraz technik noszenia tac oraz zastawy stołowej
W zakresie obsługi kelnerskiej młodzież nauczyła się m.in. przygotowania sali konsumenckiej do obsługi, nakrywania stołów zastawą w zależności od menu i okoliczności oraz technik noszenia tac oraz zastawy stołowej
Program szkolenia był realizowany pod okiem wyspecjalizowanej nauczyciel zawodu Pani Marzeny Buchart, która jest wieloletnią pedagog w Zespole Szkód Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Główny cel organizowanych przez ROSZM szkoleń to tworzenie dla młodych ludzi, a w szczególności młodzieży bezrobotnej, poszukującej pracy, absolwentów oraz uczestników Ochotniczych Hufców Pracy możliwości zdobycia, podnoszenia lub uzupełnienia kwalifikacji zawodowych, które ułatwią start życiowy.
Szkolenie zakończyło się zgodnie z planowanym terminem wydaniem zaświadczeń ukończenia kursu na drukach MEN.
![]() |
Fot. 1. Uczestnicy szkolenia
![]() |
Fot. 2. Efekty prac.
Autor teksu: Janusz Marszycki
Autor zdjęć: Marzena Buchatr