Potrawy wigilijne to część tradycji związanej z obchodzeniem Świąt Bożego Narodzenia. Zwyczajowo dania wigilijne są bezmięsne, jedyny wyjątek stanowią ryby. Na stół stawiamy 12 potraw, zgodnie z chrześcijańską tradycją nawiązującą do 12 apostołów, lub według wierzeń ludowych 12 miesięcy w roku. Potrawy wigilijne zaś symbolizują dostatek, szczęście i witalność. Należy jednak pamiętać, że święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas mile spędzony w gronie najbliższych.
Młodzież z OSiW OHP w Starachowicach pod okiem instruktorów przygotowuje potrawy wigilijne, ucząc się ich przyrządzania i dekorowania. Do dekoracji wykorzystać można praktycznie każde warzywo, owoc bądź kwiat w odpowiedni sposób umiejscowiony lub ponacinany. Kompozycje dekoracyjne owocowo – warzywne tzw. carving nie jest rzeczą prostą, ale bardzo przydatną w rzemiośle kulinarnym. Przy okazji przygotowania potraw świątecznych młodzi kucharze z Ośrodka mają możliwość poznania trudnej sztuki carvingu od instruktorów.
Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska