PRZYGOTOWANIE I DEKOROWANIE POTRAW NA ŚWIĘTA STARACHOWICACH

           Potrawy  wigilijne  to część tradycji  związanej  z obchodzeniem Świąt Bożego Narodzenia. Zwyczajowo dania wigilijne są bezmięsne, jedyny wyjątek stanowią ryby. Na stół stawiamy 12 potraw, zgodnie z chrześcijańską tradycją nawiązującą do 12 apostołów, lub według  wierzeń ludowych 12 miesięcy w roku. Potrawy wigilijne zaś symbolizują dostatek, szczęście i witalność. Należy jednak pamiętać, że święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas mile spędzony w gronie najbliższych.

 

Młodzież z OSiW OHP w Starachowicach pod okiem instruktorów przygotowuje potrawy wigilijne, ucząc się ich przyrządzania i dekorowania. Do dekoracji  wykorzystać można praktycznie każde warzywo, owoc bądź  kwiat  w  odpowiedni  sposób  umiejscowiony  lub  ponacinany. Kompozycje  dekoracyjne  owocowo – warzywne  tzw. carving  nie  jest rzeczą prostą, ale bardzo przydatną  w  rzemiośle  kulinarnym.  Przy okazji przygotowania potraw świątecznych młodzi kucharze z Ośrodka mają możliwość poznania trudnej sztuki carvingu od instruktorów.

 

Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska