Przedsiębiorczość to nie tylko prowadzenie własnej działalności gospodarczej ale także postawa aktywnego działania, kreatywność, gotowość do podejmowania decyzji, a także traktowanie zmian jako szans na rozwój oraz sposób na osiągnięcie sukcesu.
Takie właśnie cechy i postawy rozwijali uczniowie kl. III Szkoły Branżowej w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, 4 marca na warsztatach z doradcą zawodowym z Młodzieżowego Centrum Kariery w Sandomierzu.
Zajęcia miały na celu kształtowanie umiejętności rozpoznawania własnych predyspozycji przedsiębiorczych, a także umiejętności interpersonalnych uczestników, przygotowanie młodych ludzi do budowania świadomej przyszłości społecznej oraz zawodowej. Motywowanie do samodzielnego zdobywania wiedzy, a także promowanie niezależności poprzez podejmowanie własnych inicjatyw biznesowych.
Rozpoznanie i rozwijanie cech przedsiębiorczych ułatwi młodzieży świadome kierowanie własnym rozwojem oraz podejmowanie decyzji dotyczący przyszłości zawodowej i miejsca na rynku pracy.
Fot. Młodzież podczas zajęć z doradcą zawodowym MCK Sandomierz
Tekst i zdjęcie: Monika Kozakiewicz