Praktyki zawodowe w Hiszpanii

W dniach od 7 do 20 kwietnia, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach, przebywała na praktykach zagranicznych w hiszpańskiej Valencji.

Nad organizacją i realizacją praktyk czuwała hiszpańska organizacja ESMOVIA. Koordynatorem projektu ze strony hiszpańskiej była Irene Fontanelli.

Uczestnicy wzięli udział w stażach zagranicznych w ramach projektu „Europejskie praktyki zawodowe”, realizowanego z programu Leonardo da Vinci. Opiekę nad młodzieżą ze strony Świętokrzyskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, sprawowała Lucyna Prokop – kierownik Ośrodka Szkolenia i Wychowania – koordynator projektu oraz Joanna Zdyb – opiekun językowy.

Pobyt rozpoczął się od spotkania z koordynatorem ze strony hiszpańskiej, Irene Fontanelli, która przedstawiła warunki pobytu, rozmieszczenie zakładów pracy, w których będą odbywane praktyki oraz oczekiwania ze strony pracodawców. W czasie pierwszego spotkania, grupa nauczyła się zwrotów grzecznościowych w języku hiszpańskim oraz podstawowych słówek, potrzebnych w pracy. W czasie spotkania młodzież otrzymała dzienniczki praktyk, w celu monitorowania i raportowania wykonanej każdego dnia pracy.

Dziesięciu kucharzy odbywało praktyki w hotelach trzy i czterogwiazdkowych oraz w stołówce studenckiej. Dla uczestników OHP było to duże wyzwanie, przyszła pora wypróbowania swoich umiejętności językowych. Ponadto należało dostosować się do specyfiki pracy w Hiszpanii, np. do przerwy na lunch, która wydłużała czas pobytu w pracy. Przed przystąpieniem do pracy, młodzieży poznała opiekuna praktyk – tutora, który przedstawił regulamin i organizację pracy w hotelu i restauracji. Kucharze poznali technikę przygotowywania potraw kuchni śródziemnomorskiej, w której podstawę stanowią owoce morze: ryby, krewetki, kraby, ośmiornice, kalmary oraz owoce i warzywa. W czasie praktyk uczestnicy przygotowywali również specjalności kulinarne Valencji, czyli dania Paella Valenciana. Paella to – tradycyjne danie z ryżem oraz owocami morza, mięsem drobiowym lub króliczym. Ta potrawa przygotowywana jest na specjalnej, wielkiej patelni, najlepiej na palenisku. Taki posiłek jest wspaniałą okazją do wielogodzinnych spotkań hiszpańskich przyjaciół lub rodzin.

Jednym z zadań praktykantów była obsługa gości hotelowych oraz nakrywanie stołów w restauracji. Było to nowe doświadczenie zawodowe dla uczestników, którzy kształcą się w zawodzie kucharza.

Posadzkarze, poznawali technologię prac wykończeniowych wnętrz domów mieszkalnych oraz budynków przemysłowych w hiszpańskim budownictwie. Uczestnicy projektu przygotowywali podłoże pod posadzki, wykonywali prace malarskie oraz układali glazurę. Podczas wykonywania prac mieli możliwość doskonalenia słownictwa zawodowego w języku angielskim.

W czasie wolnym, uczestnicy stażu zwiedzili miasto. Poznali najstarszą część Valencji: Ogród Botaniczny – Jardi Botanic, Katedrę – Basilica de la Virge dels Desamparats, La Lonja – Giełdę Jedwabiu, Central Market – modernistyczną halę targową, budowlę wykonaną ze szkła i żelaza, El Carmen – jedną z najatrakcyjniejszych dzielnic miasta.

Atrakcją turystyczną Valencji jest również La Ciudat de les Artes i les Ciencies, czyli Miasteczko Sztuki i Nauki. Ta nowoczesna budowla szczególnie podobała się młodzieży.

Program praktyk młodzieży, w ramach staży zawodowych Leonardo da Vinci, to wspaniałe przedsięwzięcie, które pozwala poznać młodzieży warunki pracy za granicą, kulturę i obyczaje innych narodów. Młodzież Ośrodka stała się samodzielna, bardziej dojrzała i nabyła nowe umiejętności i kompetencje zawodowe. W Hiszpanii uczestnicy odbywali praktyki w komfortowych warunkach, poznali sprzęt i technologie wykorzystywane w państwach Unii Europejskiej. Po zakończeniu staży uczestnicy projektu otrzymają certyfikaty i dokumenty Europass – Mobilność, które będą potwierdzeniem nabytych umiejętności, co jest dodatkowym atutem na obecnym rynku pracy.

Projekt „Europejskie praktyki zawodowe” realizowany w ramach programu Leonardo da Vinci współfinansowany jest przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

Fot. 1. Pierwszy dzień pobytu – miasteczko kultury i sztuki

 

Fot. 2. Spotkanie z koordynatorem ESMOVIA

 

Fot. 3. Aneta i Dawid z tutorem praktyk

 

Fot. 4. Dawid w czasie przygotowywania śniadania

 

Fot. 5. Łukasz – obsługa gości hotelowych

 

Fot. 6. Łukasz, Paweł i Aneta z szefem kuchni

 

Fot. 7,8. Prace malarskie naszych uczestników

 

Fot. W czasie wolnym zwiedzano miasto

 

Autor tekstu i zdjęć: Lucyna Prokop