PRAKTYKI W HOTELU SHERATON – WARSZAWA

 

Uczestnik Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach – Adrian Nowak kształcący się w zawodzie kucharz (klasa III) obecnie przebywa na praktykach zawodowych w pięciogwiazdkowym hotelu Sheraton w Warszawie.

Adrian na praktyki został wybrany przez nauczyciela zawodu, spośród kandydatów, uczących się w zawodzie kucharz w Zasadniczej Szkole Zawodowej. Zgodnie ze swoim kierunkiem kształcenia odbywa staż w części gastronomicznej hotelu, gdzie znajdują się bary i restauracje, w których można odnaleźć smaki z różnych stron świata jak: Meksyk, Włochy, Tajlandia, Francja. Różnorodność przygotowywanych dań daje ogromne możliwości nabycia nowych umiejętności zawodowych oraz pozwala poznać pracę w dużym zakładzie gastronomicznym, który funkcjonuje na bardzo wysokim poziomie i stawia wysokie oczekiwania wobec pracowników. Adrian był uczestnikiem projektu „Praktyki zawodowe w krajach Unii Europejskiej” z programu Erasmus+, które odbywał w Hiszpanii, dzięki czemu obróbka owoców morza jest mu już znana.

Miesięczny pobyt Adriana na praktykach to jego pierwsza próba samodzielnego życia, zarówno zawodowego jak i prywatnego. Utrzymujemy stały kontakt z uczestnikiem, który przekazuje nam relacje z pracy, przynoszącej mu dużo satysfakcji, podnoszącej poczucie własnej wartości i wzmacniającej pewność siebie. Wierzymy, że nasz wychowanek sprawdzi się w swojej nowej roli, wykorzysta nabyte umiejętności i wiedzę do dalszego rozwoju zawodowego. Wszyscy trzymamy za niego kciuki.

 

Fot. 1,2. Adrian na praktykach w Hotelu Sheraton

 

Fot. 3-5.Potrawy przygotowane przez uczestnika OHP

 

Autor tekstu: Ela Kordecka

Autor zdjęć: Adrian i współpracownik