W lipcu w Ostrowcu Świętokrzyskim odbywało się szkolenie dla młodzieży „Kucharz z elementami kuchni molekularnej”.
Kuchnia molekularna bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach, którym nadaje oryginalną formę poprzez umiejętne wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych. Przyrządzanie potraw kuchni molekularnej często zajmuje bardzo dużo czasu – czasami może to być nawet kilka dni. Składniki wykorzystywane do przyrządzania potraw należy odmierzać z ogromną precyzją, bo czasami nawet kropla jednego z nich może zmienić uzyskany efekt.
Młodzież miała okazję poznać wybrane metody techniki molekularnej, coraz częściej wykorzystywane przez restauratorów w lokalach gastronomicznych. Wiedza ta z pewnością przyczyni się do zwiększenia umiejętności beneficjentów i zwiększy szanse na lokalnym rynku pracy.
Fot. Potrawy przygotowane przez uczestników szkolenia
Autor tekstu: Lidia Żak
Autor zdjęć: Olga Cioch