Tytuł projektu: ,,Poszerzamy wiedzę i horyzonty – praktyki zawodowe w Hiszpanii”.
Projekt realizowany: w ramach programu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków FERS na zasadach programu Erasmus+: współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)
KA122-VET – Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego.
Okres realizacji projektu: 01.09.2023 – 31.08.2024
Działania w projekcie: 30 uczestników projektu odbędzie praktyki zawodowe w Hiszpanii. W następujących zawodach:. kucharz, fryzjer, mechanik pojazdów samochodowych, cukiernik.
Praktyki zawodowe w Hiszpanii będą realizowane według programu praktyk do zawodów, dzięki którym:
– Kucharze poznają specyfikę kuchni regionalnej i narodowej, ugruntują swoją wiedzę z zakresu zasad pracy w kuchni i restauracji, procedur sporządzania potraw, napojów zimnych, kawy i deserów, technik kulinarnych, metod obróbki produktów, doboru zastawy stołowej, przygotowania sali i dekorowania stołów, czy obsługi specjalistycznego sprzętu.
– Fryzjerzy utrwalą wiedzę o narzędziach i przyborach fryzjerskich, metodach i technikach pielęgnacji włosów, sposobach ondulowania, zasadach modelowania i strzyżenia włosów, wykonywania stylizacji, doboru preparatów, sprzętu i akcesoriów, wyposażenia zakładów fryzjerskich, zasad pracy z klientem, poznają oczekiwania pracodawców zagranicznych, preferencje klientów, trendy mody w danym kraju.
– Mechanicy pojazdów samochodowych ugruntują swoją wiedzę z zakresu podstaw budowy maszyn, nazewnictwa podzespołów i zespołów pojazdów, programów komputerowych do diagnostyki, zasad dobierania narzędzi i przyrządów do pomiarów parametrów elektrycznych i elektronicznych, wykonywania ww. pomiarów, posługiwania się dokumentacją techniczną i instrukcjami doboru sposobu transportu, rozpoznawania rodzajów korozji i sposobów ochrony konserwacji pojazdów.
– Cukiernicy poznają regionalne i narodowe rodzaje wyrobów cukierniczych oraz sposoby ich sporządzania, ugruntują wiedzę z zakresu doboru surowców i dodatków, przygotowania półproduktów i wyrobów do ciast, ciastek, tortów i deserów, technik dekorowania, magazynowania i przygotowania do dystrybucji, obsługi maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów.
Uczestnicy projektu przed mobilnością otrzymają wsparcie językowe w liczbie 30 godzin, wsparcie kulturowe: 6 godzin, wsparcie pedagogiczne – 6 godzin.
Grupa docelowa : uczestnicy projektu – młodzież: 30 uczestników OHP i 4 opiekunów z jednostek organizacyjnych w: 13-1 HP w Skarżysku – Kamiennej -15 osób,13-3 HP w Kielcach -15 osób. Są to uczniowie na poziomie II i III klasy Szkoły Branżowej I stopnia na kierunkach kształcenia: fryzjer, kucharz, cukiernik, mechanik pojazdów samochodowych w wieku 15-20 lat.
Cele projektu:
– Poszerzenie kompetencji zawodowych uczniów poprzez praktyczną naukę zawodu z wykorzystaniem nowoczesnych innowacyjnych technik, narzędzi i metod .
– Podniesienie umiejętności językowych uczestników OHP i kadry OHP poprzez udział w międzynarodowym środowisku.
– Zwiększenie mobilności zawodowej uczestników, umożliwiając im podniesienie kwalifikacji zawodowych, kompetencji interpersonalnych, kulturowych oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego.
– Zintensyfikowanie działania na rzecz młodzieży ze środowisk trudnych, w celu ograniczenia marginalizacji poprzez umożliwienie udziału w praktykach zagranicznych, wspierających ich rozwój osobisty.
Rezultaty projektu:
Realizacja projektu:
– poszerzy kompetencje zawodowe uczniów – uczestników projektu poprzez praktyczną naukę zawodu w zagranicznym przedsiębiorstwie
– zwiększy mobilność międzynarodową uczniów i kadry nauczycielskiej szkoły, umożliwiając im podniesienie kwalifikacji zawodowych
– podniesie umiejętności językowe uczniów szkoły – uczestników projektu oraz kadry nauczycielskiej
– umożliwi uczestnikom projektu nabycie kompetencji społecznych poprzez poznanie przez nich kultury, historii, obyczajów innych krajów europejskich
– poszerzy współpracę międzynarodową, wymianę doświadczeń między instytucjami w Polsce i Hiszpanii.
Uczestnicy po zakończeniu praktyk otrzymają certyfikaty i zaświadczenia oraz dokument Europass – Mobilność. Dokumenty te potwierdzać będą uzyskanie przez uczestników kwalifikacji zawodowych, kompetencji kulturowych. Zdobyte umiejętności i doświadczenia przełożą się na sporządzenie własnego portfolio i profesjonalnych dokumentów aplikacyjnych
a potem zostaną wykorzystane w przyszłej pracy zawodowej.
Wysokość dofinansowania : 273 567,50 PLN