
Na Św. Tekli Ziemniaki będziem piekli
Przedstawiciele Świętokrzyskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, 21 września wzięli udział
w obchodach „Święta ziemniaka”, czyli „Na Św. Tekli Ziemniaki będziem piekli”, które jak co roku odbyły się w Dębnie koło Rakowa.
Główny bohater to oczywiście ziemniak, ale ziemniak na wiele smaków o czym można się było przekonać odwiedzając stoiska w specjalnej Wiosce Produktu Lokalnego „Ziemniak z tradycją”. Krążki i racuchy ziemniaczane, pyzy, pierogi ziemniaczane z mięsem, byczki, knedle ziemniaczane ze śliwką szydłowską, zalewajka i oczywiście ziemniaki pieczone. Ziemniak w różnej formie królował podczas niedzielnej imprezy. Gospodynie sięgały do najdawniejszych tradycji, żeby wyszukać te smaki, które dziś są zapomniane, a kiedyś stanowiły podstawę naszej kuchni.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyło się stoisko ŚWK OHP. Doradca zawodowy - Monika Petelicka Banasik, udzielała porad z zakresu rynku pracy. Uczestnicy mogli również skorzystać z bezpłatnych konsultacji dotyczących pisania dokumentów aplikacyjnych, rozmowy kwalifikacyjnej, oraz zapoznali się z aktywnymi metodami poszukiwania pracy.
Rzecznik prasowy ŚWK OHP, Barbara Węgrzyn, zachęcała młodzież do zapoznania się z nowym projektem realizowanym przez OHP, „Gwarancje dla młodzieży”. Udzielała informacji na temat głównych założeń, warunków uczestnictwa oraz form wsparcia przewidzianych dla beneficjentów projektu.
Rozdano mnóstwo ulotek, broszur czy płyt dotyczących działalności OHP, przedstawiono oferty pracy i zapoznano z aktualnymi szkoleniami organizowanymi przez Wojewódzką Komendę OHP.
Fot. Święto ziemniaka
Autor tekstu: Monika Petelicka Banasik
Autor zdjęć: Barbara Węgrzyn, Monika Petelicka Banasik, uczestnik festynu
|