
Dodatkowe umiejętności kulinarne młodzieży OSiW OHP w Starachowicach
Grupa kucharzy z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach pod opieką instruktora, Anny Rosińskiej, uczestniczyła raz w miesiącu na praktykach, w pobliskim zakładzie gastronomicznym „Gruby Benek”, gdzie miała możliwość zapoznania się ze specyfiką funkcjonowania komercyjnego przedsiębiorstwa. Uczestnicy poznali podstawowe techniki sporządzania zestawów obiadowych, organizację pracy, współpracę z kelnerami, utrzymanie porządku w kuchni, gospodarkę odpadami, oraz obsługę konsumenta. Młodzi kucharze próbowali swoich sił na różnych stanowiskach.
Pobyt w zakładzie „Gruby Benek” był dla kucharzy z OSiW OHP w Starachowicach wartościowym, gastronomicznym doświadczeniem i ciekawym urozmaiceniem zajęć praktycznych. Młodzież z dużym zaangażowaniem i satysfakcją wykonywała swoje zadania, często ucząc się nowych czynności i zachowań gastronomicznych, charakterystycznych dla zakładu komercyjnego.
Fot. 1. Młodzież podczas pracy
Fot. 4. Efekt końcowy
Fot. 5. Uczestnicy biorący udział w wyjściach do zakładu gastronomicznego
Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska
|