
Egzamin z przyuczenia do zawodu klasy III gimnazjum
23 czerwca w restauracji OLIVIA w Końskich, odbył się egzamin wewnętrzny z przyuczenia w zawodzie kucharz. Opiekunem praktycznej nauki zawodu, uczestników 13-5 HP jest pani Jeanette Olak.
W składzie komisji była Monika Jedynak, komendant 13-5 HP w Końskich oraz wychowawca, Elżbieta Szewczuk. Uczestnicy: Anna Stępień i Tomasz Stępień odpowiedzieli na wylosowane pytania Komisji.
Młodzież opowiedziała m. in. o peklowaniu mięsa, z jakiego mleka przygotowuje się oscypki, jakich składników używamy do sporządzenia kruchego ciasta. Po udzielonych odpowiedziach z części teoretycznej przyszła kolej na część praktyczną. W części praktycznej wykonana została sałatka z grillowanym kurczakiem, surówka z białej kapusty i marchewki, shoarma drobiowa z frytkami.
Po dobrze zdanych pierwszych egzaminach, możemy pogratulować pracodawcy wyników przygotowania do zawodu naszych uczestników.
Fot. 1. Losowanie pytań
Fot. 2. Przygotowanie potraw
Fot. 3. Sałatka z grillowanym kurczakiem
Fot. 4. Surówka z białej kapusty i marchewki
Fot. 5. Shoarma drobiowa z frytkami
Autor tekstu: Monika Jedynak
Autor zdjęć: Elżbieta Szewczuk
|