
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Zakończenie kursów w OSZ Chęciny
W Ośrodku Szkolenia Zawodowego w Chęcinach, 31 marca, zakończyły się trzy szkolenia, umożliwiające zdobycie nowych kwalifikacji zawodowych, ułatwiających młodzieży znalezienie zatrudnienia. Trzy grupy beneficjentów w wieku 18-25 lat, niepracujące i nieuczące się w ramach ogólnopolskiego projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, wzięły udział w szkoleniach: spawanie blach i rur spoinami pachwinowymi metodą TIG(141) z modułem cięcia tlenowego, kucharz z cateringiem
i profesjonalny sprzedawca z obsługą klienta - telemarketing.
Udział w szkoleniach został poprzedzony spotkaniami z doradcą zawodowym, w trakcie których zdiagnozowano predyspozycje zawodowe uczestników oraz szanse na znalezienie zatrudnienia. Podczas spotkania z doradcą zawodowym beneficjenci zapoznali się z pisaniem dokumentów aplikacyjnych. Zarówno cv jak i list motywacyjny to wizytówki gwarantujące sukces w poszukiwaniu pracy.
Celem szkolenia, spawanie blach i rur spoinami pachwinowymi metodą TIG(141)
z modułem cięcia tlenowego, było praktyczne i teoretyczne przygotowanie 10 uczestników do wykonywania zawodu spawacza tą metodą. Szkolenie trwało 103 godziny i zakończone zostało przed Komisją Spawalniczą, nadająca uprawnienia spawacza. Na potwierdzenie zdobytych kwalifikacji, uczestnicy otrzymali świadectwa egzaminu spawacza oraz wpis do książeczki spawacza wydanej przez Instytut Spawalnictwa w Gliwicach. Osoby biorące udział w szkoleniu zdobyli wiedzę teoretyczną i praktyczną, dzięki którym uzyskali cenne doświadczenie procentujące w przyszłej pracy zawodowej.
Dzięki szkoleniu, kucharz z cateringiem, 5 kobiet i 5 mężczyzn zamieszkałych na terenie woj. świętokrzyskiego zdobyło wiedzę i umiejętności praktyczne, niezbędne do podjęcia pracy na stanowisku kucharza z cateringiem. Kurs obejmował 140 godzin dydaktycznych. W ramach szkolenia zaplanowano wiele ciekawych i praktycznych zajęć. Podczas kilku tygodni trwania szkolenia, uczestnicy nabyli wiadomości z zakresu nauki
o żywieniu człowieka, poznali zagadnienia z technologii gastronomicznej, organizacji
i techniki obsługi klienta. Szkolenie zostało poszerzone o moduł związany z cateringiem, dlatego w programie znajdą się również tematy dotyczące dekoracji sal na imprezy okolicznościowe oraz cateringowej obsługi przyjęć okolicznościowych. Po zakończeniu szkolenia, „świeżo upieczonym” kucharzom, którzy zdali pozytywnie egzamin wręczono certyfikaty oraz stosowne zaświadczenia potwierdzające nabycie umiejętności.
Ostatnim szkoleniem, które się zakończyło, profesjonalny sprzedawca z obsługą klienta - telemarketing, w którym wzięło udział 9 kobiet
i 1 mężczyzna. Celem 130 godzinnego kursu było nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu tematyki związanej ze sprzedażą, obsługą kasy fiskalnej oraz komputera jak również podniesienie jakości obsługi i satysfakcji klientów w kontakcie bezpośrednim
i telefonicznym.
Na zajęciach poruszana była między innymi tematyka zasad prawidłowej obsługi klienta i reagowania na sytuacje trudne podczas kontaktu z klientem, przepisów prawnych związanych z zawodem sprzedawcy, wykonywania podstawowych obliczeń sklepowych, obsługi kas fiskalnych i terminala kart płatniczych, fakturowania. Pod okiem wykwalifikowanej kadry nauczycielskiej, beneficjenci opanowali obsługę komputera i programów komputerowych, wykorzystywanych w handlu. Młodzież aktywnie uczestniczyła w zajęciach. Na zakończenie każdy z uczestników przystąpił do sprawdzenia swoich umiejętności - egzaminu końcowego, który został zdany pomyślnie. Uczestnicy otrzymali certyfikaty i zaświadczenia, potwierdzające uzyskane przez nich umiejętności.
Wszyscy zwrócili uwagę na profesjonalizm szkoleń oraz miłą i przyjazną atmosferę, która wpływała na lepszą możliwość nauki nowych, ciekawych rzeczy. Zgodnie stwierdzili, że kursy zorganizowane przez Ośrodek Szkolenia Zawodowego w Chęcinach poleciliby swoim znajomym.
Fot. 1,2,3. Beneficjenci szkoleń podczas zajęć z doradcą zawodowym
Fot. 4. Przyszli spawacze przed egzaminem praktycznym
Fot. 5. Uczestnik przygotowujący się do egzaminu praktycznego
Fot. 6,7. Beneficjenci projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”, podczas szkolenia kucharz z cateringiem - przed egzaminem teoretycznym wraz z wykładowcami i specj. ds. szkoleń.
Fot. 8,9. Kucharze w czasie zajęć praktycznych
Fot. 10,11. Kucharze podczas egzaminu praktycznego
Fot. 12. Uczestniczy szkolenia przed egzaminem - sprzedawca z obsługą klienta - telemarketing
Autor tekstu: Sylwia Głuch
Autor zdjęć: Sylwia Głuch, Doradca zawodowy, beneficjenci projektu
|