
Szkolenie zakończone
Pod koniec grudnia, odbyło się podsumowanie cyklu kursów realizowanych przez Rejonowy Ośrodek Szkolenia Zawodowego Młodzieży na zlecenie Centrum Integracji Społecznej w Kielcach. Całość cyklu została opracowana przez CIS w Kielcach, w ramach projektu realizowanego na podstawie umowy ze Świętokrzyskim Biurem Rozwoju Regionalnego w Kielcach pod nazwą „NOWE JUTRO” Program reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Przedsięwzięcie zostało pozyskanie przez Świętokrzyską Wojewódzką Komendę OHP w ramach konkursu ofert i objęło swym zakresem 23 osoby w 5 grupach tematycznych:
- Kucharz małej gastronomii z obsługą kelnerską dla 6 osób,
- Szwaczka - techniki szycia odzieży lekkiej, kurs obsługi maszyn przemysłowych typu overlok, rendarka, stębnówka dla 5 osób
- Opiekunka dzieci i osób starszych z elementami pierwszej pomocy dla 7 osób,
- Nowoczesne techniki wykończeniowe w pomieszczeniach wewnętrznych dla 3 osób,
- Stolarz - meblarz dla 2 osób.
Cykl zrealizowano w terminie 25.11 do 20.12.2013 r., a zajęcia odbyły się w czasie 125 godzin dydaktycznych każdy kurs (35 godzin zajęcia teoretyczne i 90 godzin zajęcia praktyczne).
Podsumowanie kursów odbyło się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach przy okazji egzaminu końcowego uczestników kursu - Kucharz małej gastronomii z obsługą kelnerską. Zadaniem egzaminacyjnym było przygotowanie potraw i wypieków wigilijnych oraz profesjonalne ich podanie członkom Komisji Egzaminacyjnej.
Do Komisji Egzaminacyjnej zostali zaproszeni:
- Komendant Wojewódzki ŚWK OHP - Pan Jerzy Górski,
- Dyrektor Oddziału Banku Gospodarstwa Krajowego w Kielcach - Pan Andrzej Marek Łach
- Kierownik Centrum Integracji Społecznej w Kielcach - Pan Michał Zubek
- Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego - Pani Małgorzata Banasik-Rusak
oraz Kierownik Rejonowego Ośrodka Szkolenia Zawodowego Młodzieży - Pan Janusz Marszycki.
Wszyscy abiturienci ( 6 osób ) kursu zadawalająco zaliczyli praktyczne zadania sprecyzowane jako warunek zdania egzaminu i uzyskali zaświadczenia ukończenia kursu.
Fot. 1,2. Przygotowane potrawy
Fot. 3,4. Wręczenie zaświadczeń o ukończeniu kursu
Autor tekstu: Janusz Marszycki
Autor zdjęć: Barbara Wegrzyn
|