Wrażliwi na potrzeby innych
W dniach 13 i 14 marca, po raz kolejny, wychowankowie 13-1 Hufca Pracy
w Skarżysku-Kamiennej, wraz z kadrą wychowawczą, zorganizowali wydawanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym z terenu powiatu skarżyskiego. 4,5 tony produktów spożywczych zostały przywiezione z Banku Żywności z Radomia, z którym od kilku lat współpracuje Komendant Hufca Konrad Sokół. Po rozładunku, Adrian, Bartek, Mateusz i Klaudia wraz z kadrą wychowawczą, przygotowywali zestawy produktów dla każdej osoby potrzebującej i jej rodziny. Natomiast Ola, Artur i Dominika zajęli się nadzorem dokumentów, które musiał wypełnić każdy, kto zgłosił się po odbiór darów. Młodzież bardzo zaangażowała się w to przedsięwzięcie. Cała akcja przebiegła sprawnie i bez żadnych komplikacji. Uczestnikom 13-1 Hufca Pracy taka inicjatywa pokazuje, że praca wolontariacka przynosi satysfakcję i zadowolenie, uczy wrażliwości, współpracy i empatii.
Fot. 1. Kadra wychowawcza wraz z młodzieżą omawia strategię wydawania żywności
Fot. 2. Klaudia, Bartek, Mateusz i Artur podczas przygotowywania zestawów żywnościowych.
Fot. 4. Uczestnicy Hufca pakują artykuły spożywcze osobom potrzebującym
Autor tekstu i zdjęć: Anna Suwała, Justyna Warwas
|