Próbne egzaminy zawodowe w Starachowicach
W dniu 14.02.2013 roku, w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Starachowicach, odbyły się egzaminy próbne dla uczniów w zawodzie kucharz małej gastronomii. Oprócz instruktorów praktycznej nauki zawodu z Ośrodka w skład Komisji Egzaminacyjnej wszedł również nauczyciel Zasadniczej Szkoły Zawodowej, uczący przedmiotów zawodowych, pan Andrzej Czubak.
Zadaniem egzaminowanych uczestników było przygotowanie planu działania, według którego przyrządzali oni danie główne: kluski śląskie, gulasz wieprzowy oraz surówkę z kapusty pekińskiej. Każda osoba w zespole była odpowiedzialna za przygotowanie jednego składnika dania. Pozostali uczniowie oceniali pracę kolegów według kryteriów, które obowiązują na rzeczywistym egzaminie. W skład oceny wchodziły obszary standardu: planowanie, organizowanie, wykonywanie, prezentowanie zadania. Do tych obszarów opracowano 32 czynności, a do nich kryteria wykonania. Za każdą czynność można było uzyskać 1 punkt. Łącznie 32 punkty zgodnie ze standardami występującymi na egzaminie zawodowym przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną.
Egzamin przebiegał sprawnie, oceniający pracę w sposób pozytywny wypowiedzieli się na temat organizacji i wyników egzaminu. Uczniowie zaś z większą wiarą we własne możliwości mogą oczekiwać na zmagania egzaminacyjne, dające im możliwość uzyskania kwalifikacji zawodowych.
Fot. 1. Uczeń podczas pracy
Fot. 2. Danie egzaminacyjne
Autor tekstu: Urszula Majewska
Autor zdjęć: Lucyna Prokop
|