Dietetyk omówiła niezdrowe nawyki żywieniowe z dzieciństwa, które są przyczyną nadwagi i wielu chorób. Zwróciła również uwagę na niebezpieczny trend szybkiego wzrostu otyłości wśród dzieci i młodzieży w ostatnich latach w Polsce.
Młodzieńcze lata to okres wzrostu, jak również wzmożonej aktywności ruchowej i umysłowej, dlatego ważne jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników tj: białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów, by cały organizm mógł prawidłowo się rozwijać. Niestety dzieci i młodzież kusi owoc zakazany, czyli słodycze, słodkie napoje i fastfoody.
Prelegent zwróciła uwagę na jedne z najcięższych chorób psychicznych związanych z zaburzeniem w odżywianiu, którymi są anoreksja i bulimia. Ich leczenie jest trudne, długie i wymaga ogromnej pracy ze strony osoby chorej i jej najbliższych. Dlatego warto zwracać uwagę na najwcześniejsze oznaki tych zaburzeń .
Edukacja żywieniowa w młodym wieku jest bardzo ważna i owocuje w przyszłości, dlatego ważne jest aby wiedzieć jak kształtować swoje nawyki żywieniowe.
Fot. 1-3. W trakcie spotkania z dietetykiem
Autor tekstu i zdjęć: Lucyna Prokop, Ela Kordecka