MUZEALNE WYPIEKI OD BENKA I HEKI

 

Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Starachowicach w zawodzie kucharz uczestniczyli w projekcie kulinarnym „Muzealne wypieki od Benka i Heki” organizowanym przez Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach oraz cukiernię „HEKA”. Zajęcia poprzedziła lekcja muzealna „Historia smaku”. Przyszli kucharze dowiedzieli się : skąd pochodzą przyprawy? jakie posiadają właściwości? co o nich wiemy? do czego początkowo były używane? dlaczego coś nam smakuje albo nie? Prowadzący pracownik Muzeum opowiedział młodzieży , że wartość wielu przypraw odkryto przypadkowo. Tak było w przypadku wanilii. Kwiat wanilii czeka na zapylenie tylko od 12 do 24h. Z racji jego budowy zapylanie wcale nie jest łatwym zadaniem dla pszczół. Tylko jeden ich rodzaj jest w stanie zapylić wanilie – Melipona pszczoła bezżądła, stąd dawny monopol tego kraju na wanilię. Niektóre przyprawy swego czasu były droższe niż złoto zaś niektóre do tej pory pozostały równie drogie np. kurkuma, szafran, kardamon. Były to niezwykle cenne informacje dla młodych kucharzy. Następnie odbyły się zajęcia praktyczne „Ciasteczkowe cuda”. Zajęcia prowadzone były w cukierni Heka w Starachowicach pod okiem mistrza w zawodzie cukiernik p.Edyty Sieroń. Kucharze wykonywali oraz zdobili ciasteczka na Dzień Matki. Poznali zasady przyrządzania deserów, kremów i lukrów. Poznali zasady podawania deserów w cukierni. W zajęciach wraz z młodzieżą uczestniczyła instruktor w zawodzie kucharz Anna Rosińska.

Zajęcia odbyły się w ramach innowacji zawodowej prowadzonej w naszej placówce .

 

Fot. 1. Uczestnicy przed wejściem do Muzeum Przyrody i Techniki

 

Fot. 2. W czasie zajęć

 

Fot. 4. Prezentacja prac mlodzieży

 

Autor tekstu i zdjęć: Lucyna Prokop