Kadra wychowawcza 13-5 Hufca Pracy w Końskich, zorganizowała dla uczestników warsztaty z pieczenia pizzy. Wydarzenie to zbiegło się z obchodami Międzynarodowego Dnia Pizzy, przypadającego na dzień 09 lutego. Dzięki zajęciom młodzież miała okazję posłuchać i zobaczyć cały proces robienia włoskiego przysmaku. Uczestnicy poznali recepturę robienia ciasta z włoskiej mąki, jak również dobór odpowiednich składników, aby spód był idealny. Pizza wypiekana jest w piecu z cegły szamotowej, który opalany jest drewnem liściastym. Po wykonaniu ciasta, uczestnicy mogli wybrać składniki do pizzy, jakie najbardziej lubią jeść. Na koniec warsztatów wszyscy zajadali ze smakiem pizzę, rozkoszując się jej pysznym smakiem. Przeprowadzone warsztaty, były inspiracją do tworzenia własnych przepisów kulinarnych.
Tekst: Renata Pasieka-Szczerbińska
Zajęcia: Monika Jedynak