KURS CARVINGU W STARACHOWICACH

 

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach młodzież uczestniczyła w kursie pierwszego stopnia „Kelner z elementami carvingu” organizowanego przez Rejonowy Ośrodek Szkolenia Zawodowego Młodzieży w Kielcach. Podczas kursu uczestnicy uczyli się posługiwać bezpiecznie narzędziami do carvingu i sami wykonywali kompozycje z warzyw i owoców oraz rzeźby z melona. Program szkolenia obejmował część teoretyczną w czasie, której młodzież poznała historię sztuki carvingu, narzędzia w tym różne rodzaje nożyków, dłutek i foremek oraz sposoby ich używania, konserwacji, sposoby zabezpieczania, przechowywania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac. W części praktycznej uczestnicy „rzeźbili” motywy kwiatowe w owocach i warzywach takich jak: liście z cukinii, kwiatki z cebuli i rzodkiewek, róża z buraka, kwiat z papryki, szyszki z papryczek chili. Ponadto młodzież wykonywała rzeźbę w melonie miodowym lub cantaloupe, tworzyła dekoracje sztuki carvingu poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej).

Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem. Młodzież chętnie brała udział w kursie.

 

Fot. 1. Uczestnicy kursu

 

Fot. 2-4. Uczestnicy kursu w czasie wykonywania prac

 

Fot. 5-8. Prace młodzieży

 

Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska