KURS CARVINGU W JĘDRZEJOWIE

W 13-1 Środowiskowym Hufcu pracy w Jędrzejowie rozpoczął się kurs „Kelner z elementami carvingu pierwszego stopnia”, którego organizatorem jest Rejonowy Ośrodek Szkolenia Zawodowego Młodzieży w Kielcach.

Na początku zajęć prowadząca zajęcia pani Lidia Zając przedstawiła historię carvingu, który swoje korzenie wywodzi z Azji, a przede wszystkim z Tajlandii uznawanej za światową kolebkę sztuki dekorowania potraw. Niezwykle  fantazyjne rzeźbienie owoców i warzyw charakteryzuje się lekkością wzorów, delikatnością, a głównymi motywami są kwiaty i zwierzęta.

Następnie uczestnicy zapoznali się z podstawowymi narzędziami służącymi do rzeźbienia oraz doborem i sposobami przechowywania surowców i gotowych produktów. Po zajęciach teoretycznych młodzież przystąpiła do wykonywania różnych rzeźb takich jak: kwiatki z ogórków i rzodkiewek, różyczki z pomidora czy wycinania ozdób z pora.

Autor tekstu i zdjęć: Jan Habel