I DZIEŃ KONKURSU – ZMAGANIA KULINARNE I RYWALIZACJA STOISK
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Unii Europejskiej Europa da się lubić już po raz trzeci odbył się w województwie świętokrzyskim.
Udział w konkursie wzięło 69 uczestników Ochotniczych Hufców Pracy z całego kraju. W kwietniu br. w siedzibie Komendy Głównej Ochotniczych Hufców Pracy odbyło się losowanie krajów członkowskich, które zostały przypisane zgodnie z regulaminem konkursu poszczególnym Wojewódzkim Komendom OHP i Centrum Kształcenia i Wychowania OHP.
W uroczystym otwarciu konkursu, które odbyło się 24 maja w Dworku Binkowskiego w Kielcach udział wzięli m.in.: Pan Krzysztof Słoń Senator RP, Pani Renata Wicha – Zastępca Komendanta Głównego OHP, Pan Jacek Sabat – Wojewódzki Komendant Świętokrzyskiej WK OHP w Kielcach, Pani Marianna Noworycka-Gniatkowska – Radna Miasta Kielce s także liczni dyrektorzy szkół ponadpodstawowych.
Po powitaniu gości przez zabrzmiały hymny Polski oraz Unii Europejskiej tj. „Mazurek Dąbrowskiego” i „Oda do Radości”, które wykonały dziewczynki z chóru szkolnego ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Jędrzejowie.
Następnie Pan Jacek Sabat – Wojewódzki Komendant ŚWK OHP w Kielcach przywitał serdecznie obecną młodzież, kadrę OHP, a także zaproszonych gości.
Uroczystego otwarcia III Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić” dokonała Pani Renata Wicha – Zastępca Komendanta Głównego OHP.
Koordynatorem Komisji Konkursowych była Pani Małgorzata Banasik-Rusak – Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach. W pierwszej części konkursu ocenione zostały dwa zadania konkursowe: przygotowanie wystawy wylosowanego kraju członkowskiego Wspólnoty Europejskiej oraz prezentacja multimedialna. Prace młodzieży oceniała komisja konkursowa.
Uroczystość uświetniły liczne występy artystyczne młodzieży. Marta Borzycka z 13-3 Hufca Pracy w Kielcach wykonała piosenkę pt. „Dumka Świętokrzyska””. Jak zaznaczyła prowadząca wykonany utwór mógłby być bardzo dobrą formą promocji województwa świętokrzyskiego. W części artystycznej wystąpili także: Maciej Trepka i Daniel Robota (obaj z 13-1 ŚHP w Jędrzejowie), Anna Kryszczak (13-3 HP w Kielcach) oraz zespół taneczny ze szkoły tańca Cha-Cha w Kielcach.
Po ocenie pierwszych zadań konkursowych uczestnicy oraz zebrani goście udali się do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, gdzie na wszystkich czekał przygotowany obiad. Po posiłku młodzież OHP przystąpiła do rywalizacji w drugiej części Konkursu.
W niej młodzież przystąpiła do wykonywania zadań praktycznych, gdzie jej zadaniem było przygotowanie potraw charakterystycznych dla kuchni krajów członkowskich Wspólnoty Europejskiej.
Uczestnicy OHP przygotowali m.in. takie potrawy jak: Pytt panna z buraczkami czerwonymi (Mazowiecka WK OHP Szwecja), Wiener Schnitzer (Podkarpacka WK OHP Austria), Polędwiczka pieczona w kapuście (Śląska WK OHP – Estonia), Makaron Carponara (CKiW OHP w Pleszewie Włochy).
Gospodarze (Świętokrzyska WK OHP), która w tym roku przygotowała stoisko prezentujące Litwę oraz Polskę przygotowali „Placki po żmudzku z sosem”
Prace młodzieży oceniała komisja konkursowa w skład której wchodzili profesjonaliści z zakresu gastronomii, którymi byli kieleccy szefowie kuchni.
Równolegle odbywał się test wiedzy na temat Wspólnoty Europejskiej oraz krajów członkowskich.
Po zmaganiach konkursowych młodzież miała możliwość spotkania z Maciejem Giemzą uczestnikiem Rajdu Dakar. Odbyły się także zajęcia warsztatowe przedstawiające w formie pokazu kreatywne wykorzystanie ciekłego azotu.
Organizatorami III Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej byli Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP w Kielcach oraz Komenda Główna OHP, natomiast współorganizatorem był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach.
Autor tekstu i zdjęć: Jakub Zaczkowski.