HOSPITACJA ZAJĘĆ NA KURSIE ZAWODOWYM „KUCHARZ Z MODUŁAMI CARVINGU, KELNERA, BARMANA, BARISTY”

W dniu 24 lipca opiekun buskiej grupy projektu „Od szkolenia do zatrudnienia – YEI”, Elżbieta Ścióg hospitowała zajęcia na kursie „Kucharz z modułami carvingu, kelnera, barmana, baristy”.

Kurs zawodowy realizowany jest przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Busku – Zdroju. Sto pięćdziesiąt godzin kursu obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne.

Dotyczą one takich zagadnień jak: wyposażenie i obsługa sprzętu kelnerskiego w części konsumenckiej i ekspedycyjnej, przygotowanie sali konsumenckiej i zasady nakrywania stołu, obsługiwanie w sali konsumenckiej oraz przygotowanie potraw w obecności konsumenta, serwowanie potraw. Ponadto uczestnicy kursu wezmą udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych z zakresu przygotowywania potraw, napojów zimnych i gorących oraz układania jadłospisów. Kurs zakończy się 5 sierpnia 2019 roku. Po ukończonym kursie i zdaniu egzaminu uczestnicy przystąpią do odbycia 3-miesięcznych staży w wyuczonym zawodzie.

Zapraszamy Pracodawców do współpracy w zakresie naboru na staże jak również zatrudniania uczestników projektu.

Projekt jest realizowany w ramach Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych.

Fot. Młodzież podczas zajęć

 

Autor tekstu i zdjęć: Elżbieta Ścióg