EGZAMIN Z KWALIFIKACYJNEGO KURSU ZAWODOWEGO W PROJEKCIE „AKCJA AKTYWIZACJA – YEI” W KIELCACH

13-3 Hufiec Pracy w Kielcach realizuje projekt „Akcja Aktywizacja – YEI”, w którym bierze udział 21 osób w podziale na dwie grupy wiekowe: 16-17 lat i 18-24 lata. Projekt skierowany jest do osób, którym ograniczenia środowiskowe, materialne, a także niskie kwalifikacje, brak doświadczenia utrudniają udany start zawodowy.

Trwający od października 2016 r. kwalifikacyjny kurs zawodowy dla grupy I, realizowany był w zawodzie kucharz w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Kurs zakończył się 10 kwietnia egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Egzamin czeladniczy przeprowadziła komisja egzaminacyjna izby rzemieślniczej zgodnie ze standardami ustalonymi przez Związek Rzemiosła Polskiego. Przewodnicząca komisji powitała całą, 10-osobową grupę, która punktualnie, z lekkim podenerwowaniem oczekiwała na egzamin. W pierwszym etapie sprawdzianu wiedzy beneficjenci przystąpili do egzaminu teoretycznego: pisemnego i ustnego. Część pisemna polegała na udzieleniu przez zdających odpowiedzi na pytania z zakresu m.in. tematów: technologii żywności, maszynoznawstwa materiałoznawstwa. W drugiej części uczestnicy swoją wiedzę prezentowali w praktyczny sposób – przygotowując potrawy kulinarne.

Komisja egzaminacyjna wydała pozytywny wynik egzaminu czeladniczego dla wszystkich beneficjentów projektu „Akcja Aktywizacja – YEI”.

Zdobyte kwalifikacje zawodowe z całą pewnością przyczynią się do łatwiejszego znalezienia przyszłej pracy.

Projekt „Akcja Aktywizacja – YEI” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych.

Fot. 1-3. Egzamin z kwalifikacyjnego kursu zawodowego: kucharz, część teoretyczna

Fot. 4-6. Egzamin z kwalifikacyjnego kursu zawodowego: kucharz, część praktyczna

Autor tekstu i zdjęć: Wiesława Górka i Marta Zębala