„Dzień z książką kucharską” w 13-7 HP w Pińczowie

 

W czasie ferii zimowych, w Hufcu Pracy w Pińczowie można ciekawie spędzić czas. W dniu 27 stycznia został zorganizowany „Dzień z książką kucharską”, aby młodzież mogła się spotkać i porozmawiać o kulinariach oraz wymienić się ciekawymi przepisami na różne potrawy. Na zajęciach każdy z uczestników mógł zaproponować swoje sprawdzone przepisy oraz skorzystać z różnych praktycznych porad, które wynikały z wcześniejszych doświadczeń kulinarnych. Zainteresowaniem młodzieży cieszyły się przepisy na ciasta, desery z czekoladą oraz różne rodzaje spaghetti, które były zawarte w pozycjach książkowych. Oprócz książek kucharskich prezentowane były popularne zeszyty z przepisami, pisane odręcznie lub z wklejonymi gotowymi przepisami. Prowadząca zajęcia wychowawczyni – Ewa Doroz również przygotowała swoją kolekcję przepisów kulinarnych i zachęcała młodzież do wykonania sprawdzonych dań oraz do stworzenia własnych książek kucharskich, w których będą zapisywane przepisy na ulubione potrawy. Podczas spotkania zwrócono też uwagę na wartość odżywczą oraz kaloryczność potraw. Wszyscy stwierdzili, że należy odżywiać się zdrowo i zrezygnować z żywności typu,, fast food”. Wybrane przez siebie przepisy młodzież mogła skopiować przy pomocy kserokopiarki, która jest na wyposażeniu hufca.

Drugim elementem zajęć było przyrządzanie zdrowych sałatek z produktów zakupionych przez OHP. W zajęciach poza uczestnikami hufca, wzięła udział młodzież ze środowiska lokalnego.

 

Fot. 1. Młodzież w trakcie zajęć

 

Autor tekstu i zdjęć: Ewa Doroz