Dzień pizzy w Starachowicach

             17 stycznia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach z inicjatywy wychowawców pani Eweliny Lewkowicz i pani Anny Rosińskiej, młodzież zorganizowała obchody „Dnia Pizzy”. Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, a jej miłośników stale przybywa. Miłość do pizzy trwa od wielu lat, a jej rodzajów i możliwości podania jest mnóstwo. Pizza jest również jednym z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Celem przedsięwzięcia było zapoznanie uczestników z historią pizzy i różnymi sposobami jej przyrządzania, a także ukazanie europejskich regionalnych różnic na tle kulturowym. Z wykładu, jaki przeprowadziły wychowawczynie uczniowie mogli na przykład dowiedzieć się, że w dawnych czasach pizza była środkiem płatniczym. Uczestnicy OSIW OHP w ramach zajęć praktycznych przygotowali dla wszystkich wychowanków oraz kadry pizzę. Na talerzach zagościły: sos pomidorowy, sos czosnkowy, cebula, oliwki, mozzarella, ser żółty, parmezan, pieczarki, salami, szynka, rukola, pomidory, oliwki i wiele innych produktów. Przygotowanie „Dnia Pizzy” było o tyle ciekawsze i przyjemniejsze, bowiem młodzież wykazała się finezją nie tylko kucharską, ale i smakową. Po zakończonych warsztatach, przy włoskich przebojach, młodzież poczęstowała pizzą swoich kolegów oraz kadrę pedagogiczną. Tak przyjemnie, spędzony czas z pewnością długo pozostanie w pamięci naszych uczestników.

 

Zdjęcia – Ewelina Lewkowicz, Anna Rosińska, Katarzyna Osińska

tekst – Anna Rosińska