Światowy Dzień Warzyw i Owoców obchodzony jest rokrocznie w trzeci piątek października. Z tej okazji w 13-2 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie w dniach 19 i 20 października zostały zorganizowane zajęcia poświęcone roli warzyw i owoców w diecie oraz codziennym żywieniu.
Wychowawcy przeprowadzili pogadankę na temat wpływu owoców i warzyw na zdrowie człowieka. Uczestnicy odbywający praktyczną naukę zawodu na warsztatach szkoleniowych Ośrodka przygotowali zdrową, pyszną i kolorową sałatkę owocową oraz mus, którymi poczęstowali swoich rówieśników. Piramida żywienia i gazetka tematyczna przypomniały młodzież, że owoce i warzywa są bogactwem wielu cennych witamin i mogą być doskonałą alternatywą dla słodyczy.
Mamy nadzieję, że akcja przyczyni się do wzbogacenia codziennych dań w warzywa i owoce oraz wyeliminuje niezdrowe przekąski a światowy Dzień Warzyw i Owoców będzie celebrowany każdego dnia.
Autor tekstu Iwona Chojnacka
Autor zdjęć Magdalena Suszalska – Świeca