BARMANI I KELNERZY POZNAWALI TAJNIKI ZAWODU

W Ośrodku Szkolenia Zawodowego w Opatowie, w miesiącu lipcu odbywa się szkolenie zorganizowane w ramach utrzymania rezultatów projektu „„OHP JAKO REALIZATOR USŁUG RYNKU PRACY””. Jest to szkolenie praktyczne z zakresu „„Kelner barman, barista z elementami carvingu””.

Zajęcia teoretyczne były prowadzone w ZDZ w Opatowie. Zajęcia praktyczne odbywają się w restauracji „„Żmigród”” w Opatowie. Na wstępie uczestnicy zostali zapoznani z zasadami bhp i ppoż. oraz przeszli krótkie szkolenie stanowiskowe z zakresu HACCP i minimum sanitarnego w miejscu pracy – zgodnie z wymogami pracy w zakładzie gastronomicznym. Młodzież zapoznaje się z wiedzą teoretyczną i praktyczną niezbędną do wykonywania zawodu.

Wykładowcy i instruktorzy udzielą wskazówek młodzieży, jak pracować z klientem, jak prowadzić obsługę oraz jak się zachowywać. Zawód kelnera wymaga dość specyficznej wiedzy zarówno jeśli chodzi o bezpośrednią obsługę klienta jak również serwowania i sposobu podawania potraw i napojów. Szczególnie ważna jest umiejętność doradzania klientowi w wyborze zamówienia.

Uczestnicy uczą się między innymi do czego służą poszczególne typy sztućców, kieliszków i naczyń, zapoznają się z rodzajami win i temperaturą ich serwowania. Zapoznają się także z umiejętnością sporządzania menu oraz wielu innych informacji niezbędnych w zawodzie.

Szkolenie to – jako całość – umożliwia dostosowanie kwalifikacji kursantów do potrzeb lokalnego rynku pracy, a sam projekt ma za zadanie przeciwdziałać wykluczeniu społecznemu, degradacji zawodowej oraz bierności zawodowej uczestników. Uzyskanie nowych kwalifikacji będzie skutecznie aktywizować uczestników na rynku pracy i zapobiegnie bezrobociu wśród grupy wiekowej 18- 25 lat.

Fot. 1-3. Uczestnicy szkolenia na zajęciach praktycznych w restauracji „„Żmigród”” w Opatowie

Autor tekstu i zdjęć: Anna Dymanowska, uczestnik szkolenia