PRZYSZLI KUCHARZE POZNAJĄ TAJNIKI HISZPAŃSKIEJ KUCHNI W RAMACH PROJEKTU: „POSZERZAMY WIEDZĘ I HORYZONTY – PRAKTYKI ZAWODOWE W HISZPANII”

Projekt realizowany: w ramach programu  „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków FERS na zasadach programu Erasmus+: współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)

KA122-VET – Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego.

 

              Czterech przyszłych kucharzy z 13-1 Hufca Pracy ze Skarżyska – Kamiennej Julia, Julia., Dominik oraz Jacek w ramach projektu „Poszerzamy wiedzę i horyzonty – praktyki zawodowe w Hiszpanii” pobierają naukę w hiszpańskich restauracjach. Julia wraz z Dominikiem odbywają praktyki w restauracji Ignacio Vidal – Felipe II” pod kierunkiem właściciela Ignacio Vidal. Oboje poznają różne sposoby oraz przepisy hiszpańskich dań. Upłynęło dopiero kilka dni praktyk a nasi przyszli kucharze nauczyli się już bardzo dużo. Julia i Dominik przygotowywali carpaccio z krewetek, tatar z łososia, zupę krem z marchewek oraz wiele innych tapas – czyli przystawek hiszpańskich. Dominik wraz z Julią są bardzo zadowoleni z miejsca oraz sposobu nauczania przez hiszpańskich szefów kuchni. Kolejny przyszły kucharz Jacek odbywa praktyki w restauracji La Gorda de los Jardines – Tapeando por los Jardines. Restauracja specjalizuje się w przygotowywaniu szybkich potraw między innymi z ziemniaków. Do tej pory Jacek przygotowywał między innymi gaspacio z pomidorów, ogórka i czosnku. Nauczył się obróbki wstępnej owoców morza (ośmiorniczek, krewetek, kalmarów) i dań z ich użyciem. Bardzo mu odpowiada specyfika owej restauracji oraz sposobu nauki przez szefów kuchni. W przyszłości chciałby mieć taką restaurację. Julia swoje praktyki realizuje w restauracji La Gorda de las Delicias – La Gorda Tapas pod kierunkiem hiszpańskiego szefa kuchni Pabla. W ciągu kilku dni nauczyła się przygotowywać paellę z krewetek i owoców morza – tradycyjną hiszpańską potrawę znaną na całym świecie. Kolejną potrawą był sos pomidorowy złożony głównie ze świeżych pomidorów oraz pieczywa, oliwy, octu winnego i soli morskiej, krokieciki hiszpańskie oraz inne regionalne tapas. Julia tak jak jej koledzy i koleżanki jest bardzo zadowolona z miejsca w którym pobiera naukę. Nasi wychowankowie do końca swoich praktyk na pewno poznają jeszcze więcej sekretów hiszpańskiej kuchni. Poszerzą swoją wiedzę i umiejętności kucharskie oraz posmakują tradycyjnych hiszpańskich potraw. Wychowawcy Justyna Warwas i Ireneusz Kasprzyk odwiedzili swoich podopiecznych w ich hiszpańskich zakładach pracy. Podczas rozmów z ich opiekunami usłyszeli same pochwały o wychowankach. Kadra jest z nich bardzo dumna i życzy młodzieży dalszej tak pozytywnej nauki zawodu.

Autor tekstu: Justyna Warwas, Ireneusz Kasprzyk