PRAKTYKI ZAWODOWE W SEVILLI – PRZYSZLI CUKERINICY ZDOBYWAJĄ WIEDZĘ I KUNSZT HISZPAŃSKIEGO CUKIERNICTWA

Projekt realizowany: w ramach programu  „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków FERS na zasadach programu Erasmus+: współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+)

KA122-VET – Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego

            Beata i Justyna dzięki udziałowi w projekcie „Poszerzamy wiedzę i horyzonty – praktyki zawodowe w Hiszpanii” od kilku dni mają okazję nauczyć się wielu nowych umiejętności w zawodzie cukiernik. Swoje praktyki realizują w cukierni „LOLA” w Sevilli. Pod okiem właściciela oraz wykwalifikowanych pracowników cukierni uczą się nowych przepisów i poznają tajniki hiszpańskiego cukiernictwa. Pierwsze dni praktyk upłynęły w bardzo przyjemnej atmosferze, a dziewczęta z chęcią i zaangażowaniem wykonywały powierzone im zadania. Uczestniczki jednogłośnie stwierdziły, że trafiły pod skrzydła mistrzów cukiernictwa. Dziewczęta zapoznały się z przepisami BHP oraz maszynami cukierniczymi, jakie posiadają właściciele „LOLI”.  Wykonywały kuleczki truflowe w posypce czekoladowej, ciasto z kremem czekoladowym i bitą śmietaną, szarlotkę oraz kilka rodzajów tarty na słodko. Justyna wykonała także ruloniki z kremem ozdobione orzechami, wiśniami i migdałami oraz rulony z ciasta francuskiego z kremem budyniowym. Beata natomiast miała okazję jeszcze wykonać serduszka z ciasta francuskiego z czekoladą i sernik z frużeliną wiśniową. Przed uczestniczkami skarżyskiego Hufca Pracy jeszcze kilka dni praktyk. Na pewno poznają jeszcze wiele technik oraz tajników hiszpańskiego cukiernictwa. To dla nich niebywała okazja na szlifowanie kunsztu zawodu cukiernika, a także zapoznanie się z hiszpańskim pracodawcą.

Autor tekstu: Justyna Warwas, Ireneusz Kasprzyk

Autorzy zdjęć: pracownicy cukierni ”Lola”, uczestniczki 13-1 HP