W miesiącu październiku b.r. w pińczowskiej jednostce Młodzieżowego Centrum Kariery OHP trwał kurs „Kelner, barman, barista z elementami carvingu” dla grupy 10 osobowej, w której uczestniczyli zarówno uczestnicy i absolwenci OHP ale także osoby z zewnątrz. Szkolenie organizowane było przez Świętokrzyską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy.
Termin realizacji kursu nie był przypadkowy ponieważ wpisał się w ramy trwającego Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych, której celem jest właśnie podnoszenie świadomości dotyczących korzyści płynących z kształcenia i szkolenia zawodowego.
Celem kursu było nabycie oraz doskonalenie wiedzy i umiejętności wykonywania czynności w zakresie kelnerskiej, barmańskiej oraz baristycznej obsługi konsumenta. Zajęcia poszerzone były również o wiedzę z podstaw carvingu wykorzystywanego do dekoracji stołów w czasie przyjęć, bankietów oraz imprez okolicznościowych.
Program szkolenia obejmował m.in. takie zagadnienia jak: przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi, sposoby serwowania, zasady i techniki podawania posiłków i napojów przy stole, organizacja i obsługa imprez okolicznościowych, charakterystyka napojów mieszanych oraz metody i sposoby sporządzania koktajli zimnych i gorących, podstawowe narzędzia i techniki baristy, zasady przygotowania napojów typu herbata, kawa; elementy latte art.: spienianie mleka, nalewanie mleka, tworzenie podstawowych wzorów z pianki oraz malowanie wykałaczką i sosem czekoladowym, tworzenie dekoracji z owoców i warzyw.
Szkolenie obejmowało 80 godzin dydaktycznych w tym zajęcia teoretyczne 20 godz. i praktyczne 60 godz. Kurs realizowany był przez Centrum Szkoleniowe OMEGA Łukasz Dybała z Krakowa natomiast prowadzącym szkolenie był Pan Mieszko Walasik który w sposób profesjonalny i z ogromnym zaangażowaniem przekazał młodzieży swoją wiedzę i doświadczenie zarówno pod względem teoretycznym jak i praktycznym.
Kurs zakończył się egzaminem przed komisją powołaną przez organizatora szkolenia. Wszyscy uczestnicy kursu uzyskali zaświadczenia ukończenia kursu oraz certyfikaty z dumą je prezentując.
Rekrutację na szkolenie oraz całkowity nadzór nad prawidłowym przebiegiem kursu sprawowała kadra rozwoju zawodowego pińczowskiej jednostki doradca zawodowy Monika Mrozik i pośrednik pracy Ewelina Zielińska.
Fot.1-Fot.2 Młodzież podczas kursu „Kelner, barman, barista z elementami carvingu”
Autor tekstu i zdjęć : Ewelina Zielińska, Monika Mrozik