Koło kulinarne w 13-3 Ośrodku Szkolenia i Wychowania – czas start! Gary w ruch 

            Sezon jesienny w pełni, ktoś czekał na krótkie, szare i deszczowe dni? No chyba nie, tym bardziej, że jesień to czas wirusów, spików i kaszelków. Dlatego koło kulinarne zaczynamy od ważnego punktu: zdrowia i żywienia. ODPORNOŚĆ czyli zdolność organizmu do zwalczania patogenów (m.in. wirusów, bakterii, grzybów). Cała jej moc leży w naszych rękach. To nasze działania ją wzmocnią. To zdrowy sen i odpoczynek, ograniczanie używek, aktywność fizyczna oraz dieta.

            Wzbogacenie codziennego jadłospisu w żywność zawierającą naturalne probiotyki to jeden z lepszych sposobów na zapewnienia sobie zdrowych jelit i wzmocnienie odporności. Kiszone przetwory domowej roboty dostarczają organizmowi miliony bakterii probiotycznych, przywracając równowagę flory bakteryjnej w jelitach jednocześnie hamując rozwój patogenów w jelitach.

            Do konkretów przechodząc. Zrobiliśmy własny zakwas buraczany. Teraz cierpliwie czekamy na proces zakwaszania, a następnie stanie się on naszą recepturą na zdrowie i…. najlepszym składnikiem do wigilijnego barszczu

                W planach mamy jeszcze kiszenie kapusty i ocet jabłkowy zapraszamy do kuchennych rewolucji w 13-3 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Pińczowie. Będzie się działo!

 

Autor tekstu i zdjęć: kadra OSiW