Wizyta studyjna w Hotelu Paradiso

         Hotel Paradiso *** to kompleks hotelowy, położony w malowniczej miejscowości Suchedniów w Górach Świętokrzyskich. W restauracji hotelowej serwowane są dania kuchni polskiej i europejskiej.

              Kadra MCK Skarżysko zorganizowała dla uczestników 13-1 Hufca Pracy kształcących się w zawodzie kucharz wizytę studyjną właśnie w tym wyjątkowym miejscu.

             Uczestników przywitał w restauracji szef kuchni Pan Artur Banyś. Pierwszym krokiem było zapoznanie uczestników z pracownikami kuchni oraz zasadami panującymi w miejscu pracy. W trakcie wizyty młodzi kucharze mogli z bliska przyjrzeć się pracy profesjonalistów i zobaczyć, jak przygotowywane są potrawy na najwyższym poziomie, zdobyli również bezcenne wskazówki od doświadczonego szefa kuchni.

             Po części teoretycznej, przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Młodzież wzięła udział w warsztatach przygotowania zdrowych dań pod okiem profesjonalistów. Prezentacja potraw na talerzu ma ogromne znaczenie. Pojęcie „je się oczami” nabrało dla uczestników nowego znaczenia, gdy odkryli jak odpowiednie ułożenie, dekoracje potraw wpływają na ich apetyczność.

             Na zakończenie wizyty uczestnicy mieli okazję do degustacji własnoręcznie przygotowanych dań.

             Serdecznie dziękujemy właścicielowi Hotelu Paradiso, menager, kucharzom za przeprowadzenie inspirujących warsztatów. Wiedza, umiejętności i pasja przekazana młodym kucharzom na pewną staną się solidnym fundamentem dla ich przyszłej kariery.

 

Autor zdjęć – doradca zawodowy Agnieszka Lichocik

Autor tekstu – pośrednik pracy Weronika Janus