,,Pieczenie chleba, to bułka z masłem’’

             W dniu dzisiejszym uczestnicy 13-2 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie odbywający praktyczną naukę zawodu na kuchni obchodzili Dzień Piekarzy i Cukierników. Tego dnia, wcielili się w rolę prawdziwych piekarzy i cukierników, własnoręcznie wykonali pyszne bułeczki oraz chlebki. Dzięki ciężkiej pracy piekarzy każdy z nas może cieszyć się świeżym bochenkiem chleba, czy smaczną bułeczką o poranku, możemy zajadać się smacznymi ciastami, ciastkami i ciasteczkami. Kto z nas nie lubi chrupiącego chleba, jeszcze ciepłego posmarowanego masłem lub słodkich wypieków. Podczas świętowania wspomniano również o szacunku do chleba, o tym w jaki sposób powinno się go przechowywać, aby nie zepsuł się i nie zmarnował. Cudowny zapach i aromat upieczonego pieczywa sprawił, że wszyscy poczuli się głodni i z wielkim apetytem zjedli przygotowane na poczęstunek przepyszne bułeczki i chlebek.

 

Autor tekstu- Iwona Chojnacka
Autor zdjęć-Magdalena Suszalska-Świeca
Fot.1-4. Przygotowywanie chleba i rogalików.
Fot.5-6. Gotowe wypieki.