UCZESTNICY POZNAWALI TAJNIKI ZAWODU BARMANA I KELNERA

 

W Skarżysku uczestnicy projektu „Od szkolenia do zatrudnienia” odbywają obecnie kurs zawodowy kelner-barman. Zajęcia prowadzone są w hotelu „Komes”.

Na wstępie uczestnicy zostali zapoznani z zasadami bhp i ppoż w sali konsumenckiej oraz barze. Obecnie instruktor, pani Anna Staniszewska, zapoznaje młodzież z wiedzą teoretyczną niezbędną do wykonywania zawodu.

Udziela wskazówek, jak pracować z klientem, jak prowadzić obsługę i jak się zachowywać.

Uczestnicy uczą się między innymi do czego służą poszczególne sztućce, kieliszki i naczynia, zapoznają się z rodzajami win i temperaturą ich serwowana, sporządzania kart menu oraz wielu innych rzeczy niezbędnych w zawodzie.

Przed uczestnikami jest jeszcze poznanie praktycznych tajników wiedzy kelnerskiej.

Autor tekstu i zdjęć: Ireneusz Kasprzyk