„PRAKTYKA CZYNI MISTRZA” DANIE DNIA W OSIW JĘDRZEJÓW

          W 13-2 OSiW, uczestnicy 3 klasy Szkoły Branżowej w zawodzie kucharz podczas praktycznej nauki zawodu w ramach przygotowań do egzaminu zawodowego wykonali danie obiadowe: udka faszerowane z pieczarkami, cebulą i serem żółtym oraz zapiekane ziemniaczki z zestawem surówek: z pora, kapusty kiszonej i buraczki zasmażane.

 

Najtrudniejszym etapem pracy było trybowanie czyli oddzielanie surowego mięsa z kości. Uczestnicy pod kierunkiem Pani Elżbiety Prawdy –  kucharki z uprawnieniami instruktora praktycznej nauki zawodu, bardzo dobrze poradzili sobie z powierzonym zadaniem.

 

Na koniec każdy z uczestników mógł skosztować wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zagościć na naszych stołach. Pani Kierownik Bożena Kucybała, wykorzystuje wszelkie możliwe narzędzia, aby młodzież była bardzo dobrze przygotowana do egzaminu zawodowego.

 

Nasi podopieczni regularnie przyjeżdżają do internatu na konsultacje zawodowe celem rozwiązywania przykładowych testów egzaminacyjnych w określonych zawodach. Takie działania, pozwolą jak najlepiej przygotować się młodzieży do egzaminu i odnalezieniu się na rynku pracy w wyuczonym zawodzie.

 

Autor tekstu: Dawid Wojtasiak

Autor zdjęć: Bożena Kucybała, Dawid Wojtasiak