WYJAZD STUDYJNY W RAMACH PRAKTYK ZAWODOWYCH W MCK KOŃSKIE

           Grupa młodzieży z Hufca 13-5 w Końskich wzięła udział w wyjeździe do Studia Domowa Spiżarnia w Kielcach. Warsztaty Kulinarne zostały zorganizowane w MCK Końskie przez pośrednika pracy – Krystynę Łubowską. Uczestnikami byli kucharze, uczący się zawodu w szkole branżowej pierwszego stopnia.

 

Poznawali tajniki gotowania poprzez samodzielne przygotowywanie dań. W skład menu wchodziła zupa krem z pomidorów z bazylią i burgery, do przygotowania których zostały wypieczone bułeczki z czarnuszką i rumiane kotleciki. Wszystko pod nadzorem doświadczonego kucharza. Uczestnicy otrzymali również instruktarz, jak korzystnie przedstawić potrawy na zdjęciach, aby wyglądały zachęcająco. Te informacje wszyscy wykorzystali już na miejscu robiąc mnóstwo zdjęć.

 

Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją.

 

Każda praktyczna nauka wnosi coś na przyszłość, poszerza horyzonty i skłania do dalszych poszukiwań.

 

 

Tekst: Krystyna Łubowska

Zdjęcia: Krystyna Łubowska