POZNAJEMY KWIATY I ZIOŁA PRZYDATNE W KUCHNI

       Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Starachowicach, kształcący się w zawodzie kucharz, wzięli udział w niecodziennej lekcji zajęć praktycznych. Młodzież odwiedziła działkę Pani Zofii Zuby na terenie Rodzinnych Ogródków Działkowych. Pani Zofia posiada ogromną wiedzę na temat kwiatów i ziół wykorzystywanych w kuchni. Kucharze mieli za zadanie rozpoznać kwiaty jadalne, które Pani Zofia uprawia na swojej działce. Nie było to łatwe zadanie, ale przy pomocy instruktora – Pani Anny Rosińskiej i Lucyny Prokop – kierownika internatu, udało się! Ponadto uczestnicy poznali takie zioła, jak: miętę, majeranek, melisę, rozmaryn, szałwię, bazylię, maggi – to tylko niektóre z nich, ale o ich walorach smakowych i zdrowotnych Pani Zofia przekazała wiele cennych informacji.

Uczestnikom bardzo podobały się zajęcia. Przekonali się że każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie, figurę i urodę, powinien na dobre zaprzyjaźnić się z ziołami.

 

Autor tekstu : Lucyna Prokop

Zdjęcia : Anna Rosińska