13-3 Hufiec Pracy w Kielcach realizuje projekt „Akcja Aktywizacja - YEI”, w którym bierze udział 21 osób w podziale na dwie grupy wiekowe: 16-17 lat i 18-24 lata. Projekt skierowany jest do osób, którym ograniczenia środowiskowe, materialne, a także niskie kwalifikacje, brak doświadczenia utrudniają udany start zawodowy.
Beneficjenci projektu gr. II odbywają kursy zawodowe w dwóch specjalizacjach: kelner-barman i operator koparko-ładowarki. Po zdobyciu wiedzy teoretycznej przyszedł czas na praktykę. Pod okiem pana Łukasza Gołuchowskiego w Restauracji Antresola przy ul. Piekoszowskiej 21 w Kielcach, uczestnicy nabywają umiejętności kelnersko-barmańskie. Z zachowaniem najwyższej kultury osobistej uczą się sprawnej, profesjonalnej obsługi gości, serwowania napojów oraz wykazują się własną inwencją w tworzeniu nowych drinków. Jest to niezwykle odpowiedzialne i wymagające zajęcie – to od kelnera czy barmana zależy prestiż danej restauracji i czy klienci wrócą do lokalu.
W zakładzie F.U.H Lech, p. Leszka Pióro w Górnie Parcele 15, pięciu beneficjentów projektu ma możliwość pracy na specjalistycznym sprzęcie typu koparko-ładowarka. Pan Radosław Janiszewski uczy obsługi sprzętu, dokładności, rzetelności, dbałości o bezpieczeństwo swoje i otoczenia. Nauczyciel jest zadowolony z koncentracji uwagi, spostrzegawczości, koordynacji ruchowej i refleksu u przyszłych operatorów koparko-ładowarki typu kl. III.
Trwający od października 2016 r. kwalifikacyjny kurs zawodowy dla grupy I, realizowany jest w zawodzie kucharz w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. W pracowni gastronomicznej uczestnicy smażą, pieką i gotują przeróżne dania, zdobywając doświadczenie kulinarne.
Określona ilość zajęć praktycznych, doda pewności siebie podczas podjęcia przyszłej pracy.
Projekt „Akcja Aktywizacja – YEI” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych.
Fot. 1-4. Kurs zawodowy: kelner-barman
Fot. 5-7. Kurs zawodowy: koparko-ładowarka
Fot. 8-9. Kwalifikacyjny kurs zawodowy: kucharz
Autor tekstu i zdjęć: Wiesława Górka i Marta Zębala