ZAKOŃCZENIE KURSU ZAWODOWEGO „KUCHARZ, KELNER Z ELEMENTAMI CARVINGU, CATERINGU I ORGANIZACJI PRZYJĘĆ OKOLICZNOŚCIOWYCH”

5 sierpnia w Busku – Zdroju zakończył się kurs „Kucharz, kelner  z elementami carvingu, cateringu i organizacji przyjęć okolicznościowych” organizowany w ramach projektu „Od szkolenia do zatrudnienia – YEI”.

Kurs zawodowy realizowany był przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Busku – Zdroju i obejmował sto pięćdziesiąt godzin zajęć teoretycznych i praktycznych.

Młodzież, która ukończyła kurs posiada kwalifikacje kucharza i kelnera. Podczas kursu uczestnicy projektu  nauczyli się obsługi sprzętu kelnerskiego. Potrafią przygotować salę konsumencką i znają zasady nakrywania stołu.

Podczas  zajęć praktycznych z zakresu przygotowywania potraw i napojów zimnych i gorących  nauczyli się gotowania, pieczenia oraz obróbki wstępnej surowców. W chwili obecnej wszyscy uczestnicy projektu mają zorganizowane staże w buskich restauracjach, a pierwszy stażysta w dniu dzisiejszym rozpoczął staż.

 

Autor tekstu i zdjęć: Elżbieta Ścióg