5 sierpnia w Busku – Zdroju zakończył się kurs „Kucharz, kelner z elementami carvingu, cateringu i organizacji przyjęć okolicznościowych” organizowany w ramach projektu „Od szkolenia do zatrudnienia – YEI”.
Kurs zawodowy realizowany był przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Busku – Zdroju i obejmował sto pięćdziesiąt godzin zajęć teoretycznych i praktycznych.
Młodzież, która ukończyła kurs posiada kwalifikacje kucharza i kelnera. Podczas kursu uczestnicy projektu nauczyli się obsługi sprzętu kelnerskiego. Potrafią przygotować salę konsumencką i znają zasady nakrywania stołu.
Podczas zajęć praktycznych z zakresu przygotowywania potraw i napojów zimnych i gorących nauczyli się gotowania, pieczenia oraz obróbki wstępnej surowców. W chwili obecnej wszyscy uczestnicy projektu mają zorganizowane staże w buskich restauracjach, a pierwszy stażysta w dniu dzisiejszym rozpoczął staż.
Autor tekstu i zdjęć: Elżbieta Ścióg