BEKON PO ANGIELSKU SPORZĄDZONY NA PRAKTYKACH W ANGLII PRZEZ UCZESTNIKÓW ERASMUS+

Uczestnicy jędrzejowskiego hufca szkolący się w zawodzie kucharz, przebywający na praktykach zawodowych w Wielkiej Brytanii uczą się przygotowywać typowe angielskie potrawy. W dniu 15.02.2018 r zdobyli umiejętność przyrządzania bekonu po angielsku według przepisu szefa restauracji.

Bekon po angielsku, to nie nasz tradycyjny boczek, tylko chude mięso z części grzbietowej świni. Pokrojone w cienkie plastry mięso wkłada się do foremek lub na patelnię, nie dodając jakiegokolwiek tłuszczu i piecze w średniej temperaturze, aż się zarumieni, a boki będą lekko skręcone. Następnie, mięso przekłada się na drugą stronę i lekko zarumienione wykłada na talerz.

Smażony bekon jest tradycyjną częścią każdego angielskiego śniadania. Chrupiące kawałki w towarzystwie fasolki, czy też tostów i jajka sadzonego smakują wyjątkowo smacznie.

Dla uczestników było to nowe doświadczenie zawodowe.

 

Fot. 1. Uczestnicy wraz z szefem restauracji

 

Fot. 2. Uczestnicy podczas przygotowywania potrawy

 

Autor tekstu i zdjęć: Bożena Kucybała