KUCHARZE ZE STARACHOWIC W ZAKŁADZIE WĘDLINIARSKIM

Dnia 18 marca, młodzież klasy III ze starachowickiego Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP, ucząca się w zawodzie kucharz, wraz z instruktorem praktycznej nauki zawodu, panią Anną Rosińską  oraz nauczycielem przedmiotów zawodowych, panem Andrzejem Czubakiem, brała udział w wycieczce  do zakładu wędliniarskiego „Nowak” w Wąchocku.

Wycieczka okazała się nad wyraz ciekawa. Wychowankowie OHP zwiedzili hale produkcyjne, zapoznali się z procesem uboju trzody chlewnej, a także z rozbiórką mięsa i procesem produkcji wyrobów wędliniarskich i podrobowych. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia specjalistycznych maszyn i urządzeń stosowanych przy wyrabianiu wędlin. Dodatkowo, w ramach wycieczki, masarz opowiedział o procesie wędzenia, czyli fizykochemicznej metodzie utrwalania wyrobów mięsnych, która opiera się  na wykorzystaniu dymu wędzarnianego.

Wyjazd do zakładu wędliniarskiego był intersującą formą lekcji, która w łatwy i praktyczny sposób przekazała potrzebą wiedzę. Warto podkreślić, iż zakład, który odwiedziła młodzież OHP, szczyci się wieloletnią tradycją, a jego wyroby znane są jako wyjątkowo smaczne, pozbawione ulepszaczy. Otrzymane informacje młodzi kucharze z pewnością  wykorzystają,  w przyszłości pracując z swoim zawodzie.

Fot. Młodzież  podczas wizyty w zakładzie wędliniarskim

Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska