Dnia 18 marca, młodzież klasy III ze starachowickiego Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP, ucząca się w zawodzie kucharz, wraz z instruktorem praktycznej nauki zawodu, panią Anną Rosińską oraz nauczycielem przedmiotów zawodowych, panem Andrzejem Czubakiem, brała udział w wycieczce do zakładu wędliniarskiego „Nowak” w Wąchocku.
Wycieczka okazała się nad wyraz ciekawa. Wychowankowie OHP zwiedzili hale produkcyjne, zapoznali się z procesem uboju trzody chlewnej, a także z rozbiórką mięsa i procesem produkcji wyrobów wędliniarskich i podrobowych. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia specjalistycznych maszyn i urządzeń stosowanych przy wyrabianiu wędlin. Dodatkowo, w ramach wycieczki, masarz opowiedział o procesie wędzenia, czyli fizykochemicznej metodzie utrwalania wyrobów mięsnych, która opiera się na wykorzystaniu dymu wędzarnianego.
Wyjazd do zakładu wędliniarskiego był intersującą formą lekcji, która w łatwy i praktyczny sposób przekazała potrzebą wiedzę. Warto podkreślić, iż zakład, który odwiedziła młodzież OHP, szczyci się wieloletnią tradycją, a jego wyroby znane są jako wyjątkowo smaczne, pozbawione ulepszaczy. Otrzymane informacje młodzi kucharze z pewnością wykorzystają, w przyszłości pracując z swoim zawodzie.
Fot. Młodzież podczas wizyty w zakładzie wędliniarskim
Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska